Energiruder
En Energirude er en termorude, hvor det ene af glassene er et energiglas. Dette giver god økonomi og rumkomfort.
Energiglas
Solenergi er kortbølget energi og lys, mens rumvarme og varme fra radiatorer og menneskets krop er langbølget energi. Energiglas er forsynet med en belægning, der som almindeligt glas lader solens lys og energi passere igennem ruden ind i rummet, som hermed får tilført “gratis” energi. Samtidig reflekterer det belagte glas den langbølgede rumvarme tilbage i rummet. En energirude vendt mod solen lader mere energi slippe ind i rummet, end den lader passere ud. Energiglas er belagt med et ganske tyndt metallag. Der anvendes to forskellige belægningsmetoder:
Hard coating, der påføres under fremstillingen, når glasset er flydende, mens Soft coating, påføres ved en efterbehandling af glasset. Soft coating giver oftest glasset en bedre effekt end Hard coated glas, men er sårbart overfor fysisk påvirkning. Hard coated glas er ridsefast.
Belægningen skal altid vende mod ulrummet i termoruden. Belægningerne er næsten usynlige, med en svag farvenuance, som varierer, afhængig af type og producent. Sammenlignet med almindelige termoruder reducerer energiruder varmetabet til under det halve. Det er m.h.t. varmeisolering ligegyldigt, hvilken af glassene, der vender ind mod rummet. I de fleste typer energiruder kan man kontrollere, om den usynlige belægning er til stede, ved at holde et lys f.eks. en tændt lighter op foran termoruden. Lyset/flammen spejles i hver af de fire glasoverflader.
Der hvor belægningen findes, har spejlingen en anden farve, ofte rødlig eller blågrå. Rumkomforten med en energirude er mærkbart bedre. Glasoverfladen mod rummet er væsentligt varmere og derfor bliver oplevelsen af ‘kuldestråling’ og kuldenedfald fra vinduet mindre. Med en energirude får man således ingen “kold skulder” og er ikke længere afhængig af en radiator under vinduet.
Energimærkningsordningen
I efteråret 2000 blev der indført en
frivillig ordning for energimærkning af vinduer og termoruder, som
dokumenterer oplysninger om U-værdi, lystransmittans og
solenergitransmittans (U/LT/g). På grundlag af disse oplysninger er
der indført A, B og C energiklasser for EnergiRuder baseret på EU’s
A-G skala, som svarer til de mærker, som vi kender fra andre
produkter. Kun energiruder, som yder et positivt energitilskud
(mere energi ind end varmetab ud), kan energimærkes.